Alışveriş Sepeti

Sıkça Sorulan Sorular

Lavanta balı, arıların çoğunlukla lavanta bitkisinden aldıkları nektarı bal keselerinde bekleterek elde ettiği bir bal çeşididir. Daha önce hiç lavanta balı tatmayanlar lavanta balında lavanta kokusu ve tadı olmasını bekleyebilir, ancak bu beklenti yanlıştır çünkü lavanta balı lavanta gibi kokmaz, fakat kendine özgü bir tadı ve kokusu vardır.  İnce yapılı ve açık kehribar renkli, hafif ekşi notalara sahiptir. Kristalleşmeye oldukça yatkın bir bal türüdür.

Monofloralı bal, arıların genellikle tek bir çiçekten beslendiği ballar için kullanılan bir terimdir. Kovanların bulunduğu bölge bu sebeple çok önemlidir. Monofloral balların içerisinde botanik kaynağı yoğun olan bitki bulunduğu için içeriğindeki zengin yararlı bileşenler ve mineraller de o bitki kaynağına bağlıdır. Lavanta balı ise, çoğunlukla lavanta çiçeklerini içerdiği için monofloralı bir bal çeşididir.

Lavanta balının üretimi, lavanta bitkilerinin çiçek açtığı haziran temmuz aylarında arı kovanlarının lavanta bölgelerine taşınması ile başlar. Mevsiminde lavanta bitkilerinden nektar toplayan arılar, lavanta nektarını bal midesi adı verilen organa aktarır. Ancak bu gerçek bir mide değildir ve nektar, arı kesinlikle ihtiyaç duymadıkça sindirilmez kesenin içerisinde kalır. Arı kovana döndüğünde işçi arının kesesinde sakladığı nektar arıdan arıya geçer.


Arıların ağızlarındaki tükürük, nektardaki şekeri parçalayan özel bir enzim içerir. Nektar daha sonra enzimler sayesinde bala dönüşür. Balın içerisinde bulunan su, kovandaki arılar sayesinde hızla buharlaşmaya başlar. Bu buharlaşma, lavanta balını arıcılar tarafından kovandan çıkana kadar daha kalın ve daha yoğun kıvamlı hale gelmesini sağlar. Lavanta balı genellikle çok açık renklidir. Kendine özgü bir aromaya sahiptir. Lavanta balını ilk defa tüketecek olan tüketiciler, sanki lavantanın kendisini tüketecekmiş gibi o yoğunlukta bir lavanta tadı almayı bekler. Fakat balı tükettiğinizde, lavanta çiçeğinin bala yansıttığı tadın daha farklı olduğunu anlarsınız. Tatlılık derecesi orta olan balın, tüketirken ağzınızda lavantadan geldiğini düşünebileceğiniz hoş bir rayiha kalacaktır.

Tüm bal çeşitleri gibi lavanta balını da direkt kahvaltılık olarak, tek başına tüketebilirsiniz. Bunun dışında içeceklerinizi, yemeklerinizi tatlandırmak, içinde tercih edebilirisiniz. Lavanta balı, daha zinde hissetmenizi sağlayacak yüksek bir enerji kaynağıdır.

Lavanta balı, doğal gerçek bir bal olduğu için vücudun ihtiyaç duyduğu temel enerjiyi vücuda sağlar. Lavanta balı Luteolin adında bir antioksidan içerir, luteoil serbest radikalleri ve etkilerini azaltır. Lavanta balı ayrıca çok faydalı Tirozin adında bir amino asit içerir.  Toparlarsak içeriğindeki birçok mineral vitamin ve enzimle Lavanta balı enerji vermekle kalmaz bedene destek olur. Lavanta balının diğer çiçek ballarından farklı olarak sakinleştirici ve lezzet verici özelliği vardır.

Lavanta balı, flavonoid ve fenolik bileşenler açısından, özellikle B vitaminleri yönünden zengindir. Her gün aç karnına 2 tatlı kaşığı, akşamları ise yatarken 1 tatlı kaşığı lavanta balı tüketmenizi tavsiye ederiz. Bu şekilde tükettiğiniz zaman taşıdığı tüm değerli özelliklerin vücudunuzda bulunmasına yardımcı olursunuz.

Lavanta yağı kokusu sakinleştirici bir etki yarattığından, genellikle buhurdanlıkta huzurlu bir atmosfer yaratılmak için kullanılıyor.

Bunun yanında lavanta yağı ciltte kullanılırken dikkat edilmesi gereken ürünler arasında yer alıyor. Cilde doğrudan temas ettirilmemesi önerilen lavanta yağını kullanmadan önce avokado, badem ya da Hindistan cevizi yağı gibi ürünlerle karıştırmak doğru bir tercih olacaktır.

Lavanta yağının en yaygın olarak kullanılan şekli ise uyku kalitesini artırmak için yastığa ya da yatağa damlatılmasıdır. Böylelikle derin uykuya geçmek kolaylaşır ve uyku kalitesi artar.

Saç bakımında kullanırken ise şampuan ya da saç kremlerin içerisinde birkaç damla damlatmak yeterli olacaktır.  

Tırnak bakımı yaparken ise lavanta yağını, limon yağı gibi uçucu yağlarla karıştırılıp doğrudan uygulanabilir.

Lavanta yağı kullanımında özellikle hassas cilde sahip kişileri alerjik reaksiyona karşı dikkatli olmaları gerekir. Tahriş ve döküntü durumunda kullanımı durdurulmalıdır. Fazla kullanımı durumunda ciltte iltihap, ateş, baş ağrısı gibi semptomlar görülebilir.

Saç derisine antiseptik özelliği sayesinde iyileştirici etki yapması lavanta yağı faydaları arasındadır. Antiseptik özelliğe sahip olduğu bilinen uçucu yağ, saç derisinin sağlığını korumaya ve iyileştirmeye yardımcı olur. Saç derisinde biriken ölü hücreler gözeneklerin tıkanmasına neden olabilir. Bu durumda zamanla iltihabi durumların yaşanmasına yol açabilmektedir.


Sağlıklı saç derisinin oluşumuna yardımcı lavanta yağı faydaları ile daha parlak ve güçlü saç telleri oluşumu mümkün hale gelir. Antimikrobiyal özellikleri sayesinde çeşitli nedenlerle oluşabilen iltihaplanmaları da önlemeye yardımcıdır. Saç derisini güçlendirerek kepek oluşumunun önüne geçer. Saçın derisinin nefes alması sayesinde lavanta yağı faydaları sonucunda saç telleri daha sağlıklı ve hızlı uzayabilir.

Ayak derisinin kuruması ve çatlaması sonucu deri yüzeyinde bakteri oluşumu gibi istenmeyen durumlar meydana gelebilir. Mevsim şartlarına bağlı olarak ayak derisinin kurumasını önlemek için lavanta yağının doğal bakım etkisinden yararlanabilirsiniz. Nemlendirici özelliğinin yanı sıra lavanta yağı faydalarının antiseptik etkisiyle de ayak sağlığınızı korumaya yardımcıdır.

Evde yapabileceğiniz uygulamalardan birisi de saç derisini güçlendirmek amaçlı olarak masaj yağı şeklinde kullanmaktır. Badem yağı, argan yağı, Hindistan cevizi yağı gibi yağların içerisine birkaç damla lavanta yağı damlatarak saç derisine masaj yapabilirsiniz. Böylece saç derisini güçlendirerek lavanta yağı faydaları ile daha sağlıklı ve canlı saç tellerinin oluşumunu destekleyebilirsiniz.